Tillbaka

E 415: Xantangummi

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel

Beskrivning

Xantangummi är ett geléringsmedel som började avändas i livsmedel i USA i slutet av 1960-talet. Senare började det också användas i kosmetika- och läkemedelsindustrin.

Ursprung

Framställs från socker genom bakteriell jäsning.

Framställs genom att druvsocker från majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals till pulver.

Används i

Kryddsåser, fryst pizza, glass, konditorivaror

Risker

Xantangummi kan vara framställt ur en rad olika ursprungsprodukter, exempelvis majs, vete, mjöl och soja. Personer som är överkänsliga mot dessa ämnen uppmanas undvika ämnet eller först kontrollera vilken källa som använts för framtagning.

Produkter funna med tillsatsen

Märkningar

KRAV Ökar möjligheterna till KRAV-certifierad produktion utan att sänka matkvalitet eller orsaka hälsorisker.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.