Tillbaka

E 471: Mono- och diglycerider av fettsyror

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Emulgeringsmedel, konservering av bröd

Beskrivning

Fettämnen består av glycerol (E 422) och fettsyror (E 470). Glycerol kan binda en till tre fettsyror och kallas då för glycerider. Antalet fettsyror avgör namnet:

1 fettsyra: monoglycerid
2 fettsyror: diglycerid
3 fettsyror: triglycerid

Merparten av fettämnen och oljor är triglycerider. Vid bakning och matlagning bryts en del av dessa ned till monoglycerider och diglycerider.

Ursprung

Kan komma från växter men även från djur.

Risker

Skiljer sig inte mycket från fett, så inga direkta hälsomässiga risker förekommer.

Fettsyror kan komma från djur.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Europabagarn Semlor
GB Glace (Unilever) Lakritspuck
GB Glace (Unilever) Magnum Strawberry & White
Knorr Fiskbuljong
Korvbrödsbagaren MAX Frisco Hamburgerbröd
Malaco Familie GUF
Marabou Apelsin krokant
Milda (Unilever) Milda normalsaltat
Pågen Gifflar vanilj

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.