Tillbaka

E 101: Riboflavin, riboflavin-5'-fosfat, vitamin B₂

Grupp: Färgämnen

Funktion

Gul-orange kulör och näringsämne

Beskrivning

Riboflavin är samma ämne som vitamin B₂ och är naturligt förekommande i livsmedel så som mjölk, ägg jäst, grönsaker och lever. Varianten Riboflavin-5'-fosfat är en förening av riboflavin som också är naturligt förekommande.

Ursprung

Naturligt förekommande i ägg, mjölk, jäst, grönsaker och lever. Kan extraheras ur naturprodukter. Kan också framställas syntetiskt.

Används i

Ost och sylt

Risker

Accepterat dagligt intag (ADI) är satt till 0.5 mg/kg kroppsvikt av JECFA. Då ämnet används som färgämne i mat kan detta gränsvärde komma att överskridas. Detta anses dock inte vara någon hälsorisk då de mängder som överskrider kroppens behov av vitamin B₂ kommer ut med urinen. De har då inte gjort någon skada men inte heller nytta.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

0,5 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Kavli Amerikansk Dressing - Pepper

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.