Tillbaka

E 574: Glukonsyra

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Surhetsreglerande, bakpulver, färgstabilisator i kött

Beskrivning

Glukonsyra bildas i kroppen när den förbränner glukos. Det är en syra som förekommer naturligt i frukt, honung och vin.

Glukonsyran har kemiskt en kedjeform. När denna sluter sig och bildar en ring med sig själv blir det ämne E 575: Glukonsyrans deltalakton.

Glukonsyra kan också bilda salter, vilka finns som egna tillsatser:

* E 576: Natriumglukonat
* E 577: Kaliumglukonat
* E 578: Kalciumglukonat

Ursprung

Förekommer naturligt i frukt, honung och vin. Framställs också syntetiskt från glukos. Kan även framställas på biologisk väg, av mögelsvampen Aspergillus niger.

Risker

Inga kända risker.

Glukonsyra är det ämne som kroppen själv bildar när den förbränner glukos. Det har testats i ett flertal djurförsök utan att påvisa någon skadlig effekt. Tidigare fanns ett ADI på 50 mg/kg kroppsvikt, men sedan 1984 är detta ändrat till ingen begränsning.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.