Tillbaka

E 621: Mononatriumglutamat

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Smakförstärkning

Beskrivning

Mononatriumglutamat är ett salt bildat av glutaminsyra (E 620) och natrium. Mononatriumglutamat är det mest använda av glutaminsyrans salter och kallas ofta MSG (från engelska monosodium glutamate) eller 3-krydda.

Ämnet har ingen speciell smak i sig, men förstärker smaker på kött och andra livsmedel.

Användningen av glutamat kommer ursprungligen från östasien, varifrån det spritt sig till oss. Ämnet är vanligt i färdiga rätter och exempelvis thaimat. Det är också vanligt i buljongtärningar, kryddsåser och liknande.

Ursprung

Salt av glutaminsyra (E 620) och natrium.

Uppfanns 1908 från ett sjögräs (laminaria japonica). Numera ofta framställt sockerbetsmassa.

Används i

Matvaror

Risker

De flesta människor tål glutamat, men ämnet tros hos vissa kunna ge upphov till huvudvärk, illamående, yrsel, muskelvärk, rubbningar av hjärtrytm och även smärta. Då ämnet ofta förekommer i kinesisk mat så har det i folkmun fått benämningen "Chinese Restaurant Syndrome". Syndromet är obehagligt men går snabbt över.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Friggs Riskakor med ostsmak
K-Salat Baguettesallad räkor & papaya
Knorr Fiskbuljong
OLW Cheez ballz
Rydbergs Gourmet potatissallad
Svenska LantChips AB LantChips gräddfil

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.