Tillbaka

E 625: Magnesiumdiglutamat

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Smakförstärkning

Beskrivning

Magnesiumdiglutamat är ett salt bildat av glutaminsyra (E 620) och magnesium.

Ämnet har ingen speciell smak i sig, men förstärker smaker på kött och andra livsmedel.

Användningen av glutamat kommer ursprungligen från östasien, varifrån det spritt sig till oss. Ämnet är vanligt i färdiga rätter och exempelvis thaimat. Det är också vanligt i buljongtärningar, kryddsåser och liknande.

Ursprung

Salt av glutaminsyra (E 620) och magnesium. Framställs syntetiskt.

Används i

Matvaror

Risker

De flesta människor tål glutamat, men ämnet tros hos vissa kunna ge upphov till huvudvärk, illamående, yrsel, muskelvärk, rubbningar av hjärtrytm och även smärta. Då ämnet ofta förekommer i kinesisk mat så har det i folkmun fått benämningen "Chinese Restaurant Syndrome". Syndromet är obehagligt men går snabbt över.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

10000,0 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.