Tillbaka

E 630: Inosinsyra

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Smakförstärkare utan att själv ha smak

Beskrivning

Inosinsyra förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis kött. Kallas tillsammans med guanylsyra (E 626) för nukleinsyror eller puriner.

Ca 10-20 gånger effektivare än glutamat (E 620 - E 625).

Ur syran kan sedan salter (E 631, E 632 och E 633) framställas.

Ursprung

Kan framställas syntetiskt eller av jästextrakt. Kan också framställas av animaliska produkter.

Risker

Förekommer naturligt i mat. Då de mängder som används som tillsats, för att förstärka smak, är liten jämfört med det naturliga intaget så har JECFA eller SCF inte satt någon begränsning.
Personer som lider av gikt bör dock tänka på att ämnet kan förvärra tillståndet.

Kan vara framställt av animaliska produkter.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.