Tillbaka

E 633: Kalciuminosinat

Grupp: Övriga tillsatser

Funktion

Smakförstärkare utan att själv ha smak

Beskrivning

Kalciuminosinat är ett salt bildat av inosinsyra och kalcium.

Inosinsyra (E 630) förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis kött. Kallas tillsammans med guanylsyra (E 626) för nukleinsyror eller puriner.

Ca 10-20 gånger effektivare än glutamat (E 620 - E 625).

Ursprung

Salt av inosinsyra (E 630) och kalcium. Framställs syntetiskt.

Risker

Förekommer naturligt i mat. Då de mängder som används som tillsats, för att förstärka smak, är liten jämfört med det naturliga intaget så har JECFA eller SCF inte satt någon begränsning.
Personer som lider av gikt bör dock tänka på att ämnet kan förvärra tillståndet.

Inosinsyra kan vara framställt av animaliska produkter.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.