Tillbaka

E 160d: Lykopen, Lycopen

Grupp: Färgämnen

Funktion

Gulröd kulör

Beskrivning

Tillhör gruppen karotener (E 160). Trots att det är en karoten har det ingen vitamin-A-funktion.

Förekommer naturligt i främst tomater men också i aprikoser, blodgrape, vattenmelon, skär guava, papaya, röd paprika, havtorn, gojibär och nypon.

Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman.

Preliminär forskning har visat på vissa positiva egenskaper hos Lycopen gällande förhindrande av uppkomst av vissa typer av cancer, främst prostatacancer. Denna forskning är dock ännu inte tillräcklig för att kunna hävda generell hälsoaspekt.

Ursprung

Utvinns ur frukter rika på lykopen, exempelvis tomat. Den i asien förekommande frukgen gac (Momordica cochinchinensis) innehåller upp till 70 gånger mer lykopen än tomat och tros kunna bli en kommersiellt lovande källa för lykopen. En annan källa för lykopen är svampen Blakeslea trispora.

Kan också framställas syntetiskt.

Används i

Såser och soppor

Risker

Ämnet anses generellt ofarligt då det är en naturlig del av vanlig kost.

Allergiska reaktioner kan hos personer känsliga för ämnet orsaka diarré, illamående, magsmärtor eller magkramper, flatulens, kräkning och förlorad aptit.

Tillåten mängd är 100 mg/liter läsk och 50-500 mg/kg i andra livsmedel.

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Kommentarer

27 april 2013 09:37 - Evy Tungfeldt (morsanevy)

kan ge andnöd om personen är intolerant mot tomat


29 april 2013 22:07 - Anders Karlsson (pugo)

Tack för kommentaren! Ska läsa på mer om ämnet och uppdatera informationen!


Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.