Tillbaka

E 200: Sorbinsyra

Grupp: Konserveringsmedel

Funktion

Motverkar jäst- och mögelsvampar, vissa bakterier.

Beskrivning

Motverkar bildning av jäst- och mögelsvampar samt vissa bakterier.

Sorbinsyra kan förenas med kalium eller kalcium för att få salter (sorbater):

* Kaliumsorbat (E 202)
* Kalciumsorbat (E 203)

Det finns numera ett hopp i nummren mellan E 200 och E 202, nämligen E 201. Tidigare tilläts Natriumsorbat, vilket hade detta nummer. Anledningen påstås vara att de inte användes.

Ursprung

Förekommer naturligt i rönnbär, tomater, jordgubbar och körsbär. Framställs också syntetiskt.

Risker

Kan orsaka hudirritation hos känsliga personer.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

25,0 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
ICA Rågbröd solros
Pågen Gifflar vanilj

Märkningar

KRAV Endast i fisk, till och med 2013: För att göra det möjligt att få igång ett KRAV-certifierat fiske som skapar mycket stora miljöfördelar, har vi accepterat att man använder dessa tillsatser under en övergångstid medan nya konserveringsmetoder utvecklas. Bakom detta ligger givetvis också bedömningen att hälsoriskerna är försumbara eller mycket små.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.