Tillbaka

E 211: Natriumbensoat

Grupp: Konserveringsmedel

Funktion

Motverkar jäst- och mögelsvampar, vissa bakterier.

Beskrivning

Motverkar bildning av jäst- och mögelsvampar samt vissa bakterier.

Ursprung

Framställs syntetiskt. Salt av bensoesyra (E 210) och natrium.

Används i

Margarin, salladsdressing, soyasås, godis och läsk.

Risker

Studier har visat på kopplingar till problem med hyperaktivitet hos barn. Har också kopplats till sidoeffekter, exempelvis utslag och astmaanfall, hos personer med allergiska problem. Detta gäller särskilt personer känsliga mot acetylsalicylsyra.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

5,0 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Apotekarnes Påskmust light
BOB Original apelsinsaft
Coca Cola Burn Energy drink
K-Salat Baguettesallad räkor & papaya
K-Salat Lyx Potatissallad med vitlök
Lohmanders Bearnaise Original
Nygårda (Spendrups) Påskmust
Rydbergs Gourmet potatissallad
Rydbergs Mimosa sallad
Rydbergs Skagenröra
Rydbergs Vit kebabsås
Winborgs Husets vita

Märkningar

KRAV Endast i fisk, till och med 2013: För att göra det möjligt att få igång ett KRAV-certifierat fiske som skapar mycket stora miljöfördelar, har vi accepterat att man använder dessa tillsatser under en övergångstid medan nya konserveringsmetoder utvecklas. Bakom detta ligger givetvis också bedömningen att hälsoriskerna är försumbara eller mycket små.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.