Tillbaka

E 213: Kalciumbensoat

Grupp: Konserveringsmedel

Funktion

Motverkar jäst- och mögelsvampar, vissa bakterier.

Beskrivning

Används för att förlänga hållbarheten hos mat och dryck.

Ursprung

Framställs syntetiskt. Salt av bensoesyra (E 210) och kalcium.

Används i

Mat och dryck, ofta med låg sockerhalt

Risker

Har kopplats till sidoeffekter, exempelvis utslag och astmaanfall, hos personer med allergiska problem. Detta gäller särskilt personer känsliga mot acetylsalicylsyra.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

5,0 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn

Märkningar

KRAV Endast i fisk, till och med 2013: För att göra det möjligt att få igång ett KRAV-certifierat fiske som skapar mycket stora miljöfördelar, har vi accepterat att man använder dessa tillsatser under en övergångstid medan nya konserveringsmetoder utvecklas. Bakom detta ligger givetvis också bedömningen att hälsoriskerna är försumbara eller mycket små.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.