Tillbaka

E 220: Svaveldioxid

Grupp: Konserveringsmedel

Funktion

Motverkar bakterier, antioxidativ effekt.

Beskrivning

Motverkar bildning av bakterier. Antioxidativ effekt.

Ursprung

Framställs genom förbränning av svavel.

Används i

Torkad frukt, potatismospulver, fisk, öl, vin, sprit

Risker

Kan orsaka överkänslighetsreaktioner hos främst astmatiker. Då ämnet bildar svavelsyrlighet i magsäcken kan irritation uppstå.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

0,7 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Frebaco Bran Flakes Musli
OLW Cheez ballz

Märkningar

KRAV Endast vid vinframställning: konventionell vinodling är mycket miljöbelastande bland annat genom massiv användning av bekämpningsmedel. Många vinindustrier använder också ett stort antal tillsatser i produktionen. KRAV har bedömt att den positiva miljöeffekten och de minskade hälsoriskerna av att fler producenter går över till KRAV-certifierad produktion är mycket större än den negativa effekt som uppstår av att svaveldioxidhalten i vinet höjs något.

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.