Tillbaka

E 120: Karmin, karminsyra

Grupp: Färgämnen

Funktion

Röd kulör

Beskrivning

Karmin är ett färgämne som utvinns ur torkade honor från kochenillsköldlusen (Dactylopius coccus). Dessa lever på kaktusplantor i Syd- och Mellanamerika. Färgämnet kallas för kochenill. Det kemiska namnet är karminsyra.

Redan så tidigt som 700 år före kristus använde aztekerna i Mexiko kochenill för färgning av tyg. Det användes även för målning. Till Europa kom ämnet på 1500-talet.

Betydelsen av kochenill var tidigare så stor att krig har utkämpats för rätten till att skörda lusen. Uppkomsten av syntetiska färger, i sluet av 1800-talet, tonade dock ned detta. På senare år har kochenill åter kommit i dager, på grund av syntetiska färgers dåliga rykte.

Vanligtvis är naturliga färger inte stabila som tillsats, utan tappar eller förändrar sin färg. Detta är vanligen fördelen med syntetiska färger. Karmin är dock den stabilaste av de naturliga färgerna och används därför allt mer.

Ursprung

Utvinns vanligen ur torkade honor från kochenillsköldlusen. Ämnet kan också framställas från mikrober som framställts speciellt för ändamålet.

Används i

Juice, glass, yoghurt, godis, kosmetika

Risker

Kan ge allergiska reaktioner hos personer som är känsliga mot karmin. Ämnet framställs av levande organismer, vilket gör det olämpligt för exempelvis vegetarianer.

Då karmin utvinns ur insekter är det inte kosher.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

5,0 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Cloetta Geléhallon
Fazer Tutti Frutti
Malaco Familie GUF
Malaco Fruxo Original
Malaco Zoo Original
Rydbergs Skagenröra

Kommentarer

25 april 2013 10:15 - Anders Karlsson (pugo)

Livsmedelsfärger är ett tråkigt kapitel. Ett ständigt problem är att många naturliga färgämnen missfärgas eller förstörs om de hettas upp eller blandas i livsmedel.

Före AZO-färgerna färgade man sina livsmedel med totalt livsfarliga saker. Det fanns exempelvis godis färgat med helt vansinniga blyfärger. AZO-färgerna är stabila och färgäkta och konkurerade ut de livsfarliga färgerna. På så sätt har de indirekt förbättrat folks hälsa. Tyvärr är de högst tveksamma i sig och flera av färgerna har visat sig direkt farliga, om än mindre än bly.

Karmin är en av de få stabila naturliga färgämnena men det känns högst tveksamt att färga mat med döda löss. Produktionen är tveksam och bara för att ämnet är i någon grad naturligt så är inte hälsoaspekterna självklara.

Trevligast vore om vi kunde slippa färger helt. Vi får helt enkelt acceptera att konserverad mat blir lite blekare och att klara (ofta onaturliga) färger inte är godare.


Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.