Tillbaka

E 250: Natriumnitrit

Grupp: Konserveringsmedel

Funktion

Bevarar färg, motverkar bakterietillväxt

Beskrivning

Bevarar färg samt motverkar bakterietillväxt, framför allt den mycket farliga bakterien Clostridium botulinum som kan orsaka den livshotande sjukdomen botulism. Vanligt i saltat kött och fisk där ämnet tillsätts via saltlake.

Ursprung

Fås vid framställning av nitrat ur chilesalpeter.

Används i

Saltat kött och fisk

Risker

Nitriter är förstadier till (möjligen cancerogena) nitrosaminer, vilka bildas i magen av nitriter och proteiner. Höga koncentrationer kan reagera med hemoglobin. Anses olämpligt för barn under sex månader. Små barn har en annan typ av hemoglobin, vilken mycket mer reagerar med nitriter än vanligt hemoglibin.

ADI (Accepterat Dagligt Intag)

0,1 mg/kg kroppsvikt

Produkter funna med tillsatsen

Företag Produktnamn
Felix Ärter med fläsk
Scan Svensk Falukorv

Kommentarer

Inga kommentarer än. Om du loggar in (uppe till höger) så kan du skriva här.

Skriv kommentar

Please log in to leave a comment.